Nuffnang Ads

Thursday, March 17, 2011

Do It Yourself...FELT CRAFTS..



Saya betul-betul jatuh cinta dengan kerja tangan Felt..Sangat cantik dan senang nak buat..Felt craft ialah kraftangan dari sejenis fabrik yang namanya ialah kain felt. Ianya semakin popular di negara kita sekarang ni. Kain felt ialah sejenis kain yang dibuat dari serat wol, tanpa ditenun.

Macamana nak buat felt craft? Mestilah nak kena tahu bahan-bahan yang diperlukan dulu kan..Ok,nilah bahan-bahan dan jenis jahitan yang digunakan..

Bahan-bahan :
Kain Felt
Jarum
Benang
Gunting

Jahitan yang digunakan :
Jahitan blanket stitch/insang pari.
Jahitan backstitch.
Jahitan  sembat.
Jahitan jelujur.
Kain Felt
Lakaran kena buat dulu..baru tekap dekat kain felt, dan gunting..

JOM KITA TENGOK VIDEO NI..




JOM TENGOK LAKARAN DAN HASIL KERJA FELT
























Cantik-cantikkan? Boleh dibuat sebagai hadiah dan cenderamata.. Hasil kerja tangan sendiri, akan lebih dihargai.. Jomlah cuba..
Korang biasa buat tak buat projek Do It Yourself ni?Kalau ada, barang apa yang korang dah buat?


Nak tau lagi mengenai kraftangan FELT CRAFT? jom baca kat SINI.








13 idea dari anda:

leyzajamil said...

wah..memang cute handy craft ni kan?
sy pun suka jugak IAllah kalau rajin boleh buat side income..tq share dis nani..

tulipkalas said...

cantik nyer! nak try gak nanti. :)

Bella Enveeus said...

menjahit is not my specialty.. tapi i suka buat jewelry.. beading.. pastu pakai sendiri.. i guna swarovski beads sebab suka bling bling. ada la juga taruk at my shop - http://shop.enveeus.com

Esp kalau boring, banyak la yg i buat :P

Nur Hanani said...

@leyzajamil
pas ni bolehlah buka kedai online kan.. :)

Nur Hanani said...

@tulipkalas try jangan tak try..skang ni trend orang buat brooch guna kain felt. Cantik... :)

Nur Hanani said...

@Bella Enveeusi dah singgah kedai u..memang cantik-cantik barang yang u buat..nice :)

min-desu said...

hye ^^ I mmng suke wat something out of felts.. tapi satu je.. felts nih ssh nak carik... I tau satu tempat jek but quality dia x brape sngtlah.. u tau tak tempat lain yg I boleh beli? ^^

Jama Manik dan Labuci said...

Saye amat menyukai kraf kain felt dan skrng join kraftangan ini.
Kalau sesiapa yg berminat bertukar2 idea please follow
http://jamacraft123.blogspot.com/

zila-sweet chocolate at homemade said...

Mmg cuit n cantik2..
Sis, kmu jual kain felt camna? :)

zila-sweet chocolate at homemade said...

Mmg cuit n cantik2..
Sis, kmu jual kain felt camna? :)

Anonymous said...

nak tnye ... kat kedai mane yer nak beli kain felt ni ?? tq~~

Anonymous said...

The oil ωas apрlieԁ to the еntігe deаd
bοdy of tantгiс maѕsage νersus touching oг fondling makes
а devіatіon. In this іnсessant exеrtion οf stгessful tο be the Вest human orgаniѕm these employeeѕ νulnerаble to influеnza,
colds anԁ оther viгаl infeсtionѕ that aгe aгounԁ them.
Βe sure to ѕpеak up the pοtentiаl
οf acuрrеѕsure for ρromoting consіԁeгаbly-being and vitаl Wеllnesѕ litеracу Patient role
authoгizatiοn. Having a nursing bottle holster іs
аn inexpensivе way and dеcrease
уοu anԁ your еmployees' tenseness levels.

Feel free to visit my weblog webpage

hafiz jamil said...

memang la cantik sangat...kamu jual ke semua barang-barang yang kamu tunjuk tu?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...