Nuffnang Ads

Sunday, March 27, 2011

Seni Hiasan Lampu didalam Masjid sungguh memukau..

Hi,/hihi
Sekarang ni kalau kita pergi ke Masjid, kita boleh tengok pelbagai jenis seni hiasan lampu yang ada kat dalam masjid tu. Bukan calang-calang lampu tau..Harganya kekadang mencecah beratus ribu ringgit jugalah..

Lampu Masjid Mesir awal abad ke 20
Dalam sejarah kesenian Islam, terdapat satu barangan kesenian yang dibuat khusus untuk masjid dan diberi nama lampu masjid. Lampu masjid diperkenalkan sewaktu zaman pertengahan Islam pada abad ke 13 dan 14 Masihi di kawasan seperti Mesir, Syria dan Turki. Lampu masjid adalah sejenis lampu minyak yang selalunya diperbuat daripada kaca. 

Lampu masjid sering dihiasi dengan ayat al-Quran yang berkaitan dengan cahaya sebagai mana firman Allah yang bermaksud: Allah (Pemberi) cahaya (kepada) langit dan bumi. Perumpamaan cahaya Allah, adalah seperti sebuah lubang yang tak tembus, yang di dalamnya ada pelita besar, pelita itu di dalam kaca (dan) kaca itu seakan-akan bintang (yang bercahaya) seperti mutiara, yang dinyalakan dengan minyak dari pohon yang banyak berkahnya, (iaitu) pohon zaitun yang tumbuh tidak di sebelah timur dan tidak pula di sebelah barat, yang minyaknya hampir-hampir menerangi, walaupun tidak disentuh api. Cahaya di atas cahaya (berlapis-lapis), Allah membimbing kepada cahaya-Nya siapa yang Dia kehendaki, dan Allah membuat perumpamaan-perumpamaan bagi manusia, dan Allah Maha Mengetahui segala sesuatu. (an-Nur: 35)
Maklumat lanjut dari SINI.

Jom kita tengok seni hiasan lampu yang terdapat didalam masjid..
Gambar diperolehi dari En. Google
Begitu indah cahaya lampu yang disinarkan dari lampu chandeliar yang menampakkan kemewahannya.. Kalau pergi kemana-mana masjid..mesti akan ada lampu chandeliar ni..Sangat memukau mata memandang.. Alhamdulillah dengan kurnianNya..Semoga ibadah yang kita lakukan didalam masjid itu akan lebih diberkati oleh Nya..Amin...
Korang minat tak dengan lampu chandeliar ni?
/bye
2 idea dari anda:

KasihPena said...

banyak nye chandeliar....mintak2 la tak jatuh...nak letak kat rumah la 1...

Nur Hanani said...

@KasihPena
InsyaAllah tak jatuh. Rumah Allah sentiasa terpelihara olehNya.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...