Nuffnang Ads

Wednesday, July 20, 2011

Buah apa ni? Buah Kuini? Kemang? Binjai? Sedappp..

/hihi


Buah apa ni? Kalau sekali tengok macam buah mangga atau mempelam je kan.. Tapi inilah rupanya buah kemang. Kalau ikut negeri Johor, nama glemernya buah kemang. Ada gak negeri lain yang namakan buah ni buah binjai.. 

Ada dua jenis buah kemang iaitu kemang manis dengan kemang masam. Pokoknya lelain yer. Kat rumah atok aku kat Muo..memang banyak pokok kemang ni. Kalau nak mencari, memang banyak kat rumah atok aku je lah..Siap ada peraih akan datang hari-hari beli. Memang sentiasa sold out tau..




Inilah rupanya bila dah kupas. Isinya warna putih..lain dari buah mangga.. Baunya pun semerbak harum tau.. Sedap sangat. Ini buah kemang manis..makan gitu aje. Kalau buah kemang masam, cara makan paling best ialah makan dengan sambal belacan..nasi panas, asam pedas..wahhh terangkat gitu.. Kaum kerabat mak ayah aku memang terer kalau nak kenal pasti buah ni masam ke manis dan siap tau lagi pokok yang mana satu.. Aku tau tanya dan kupas aje.. Hehehehe...

P/S: Korang pernah tak makan buah ni? Sedap kan..Sampai sekarang rumah aku ada pewangi asli yang sedap baunya.. kalah bau dorian. hehehehe

/bye




10 idea dari anda:

KiD said...

banyak ada kat kampung je.. heheehe
Tips Blogging Yang Berkesan | Testimoni Blogger

Eyra Rizal: Your MUA said...

ADE LAGI BEBERAPA DATE AND TEMPAT KOSONG UTK RAMADAN PROMO MAKEUP CLASS DI SHAH ALAM!! SESUAI UTK SESIAPA YANG NAK MELARAM TIME RAYA NANTI! BELAJAR TEKNIK2 MAKEUP YANG SIMPLE , TAPI GLAM TIME RAYA NANTI!
HARGA BIASA: RM150-RM200
SKRG HANYA RM95 SHJ!!!
time: 10:30-3:30pm
WEEKDAYS: 2/8, 4/8,9/8,11/8,16/8,18/8,23/8,25​/8
WEEKENDS: 30/7,31/7,13/8,14/8,20/8,21/8
SMS TO 016-2128740

ohcikgu said...

wahh, jadi lapar tengok buah kemang tu..

hanani said...

kid>aah la..kat bandar mana nak cari buah ni... :)

hanani said...

ohcikgu>lapor ek.. :)

Zyash said...

Buah binjai...cedapnya dimakan begitu sajer.....huhuhuhu

Norasikin said...

Nape la buah ni tak sepopular buah asam yg lain ye?

aQilatul afifah said...

assalamualaikum..nak tanye la..ade lagi x buah kemang nie..klau ade sy nak beli sebab akak ipar sy mengidam nak makan buah nie..tp klau boleh nak yang manis..klau ade lg nnt bg alamat yer..tq ^_^

Mawar_f said...

Br beli buah ni kt melaka...sebiji jer dh rm7...mahal giler skang...mengidam nak mkn buah nie..nasib jumpa...nak buat jeruk...tp kn tgu msk dl buah nie...sbb en.abg beli yg muda...nyum..nyum..sedap nyer...

stargone zam said...

As salam...buah nie bermusim ker??? ade sesape tau mana nak carik buah binjai manis nie??? muda pun x pe...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...