Nuffnang Ads

Monday, February 28, 2011

Bloglist Anastasyea Bulan Mac 2011..


Bloglist Anastasyea Bulan Mac 2011
Hi,/hihi. Hari ni , aku nak join Bloglist Anastasyea untuk bulan Mac ni..Belum pernah lagi aku join mana-mana bloglist event. Ni pertama kali. Cuma sebelum ni aku pernah ditag untuk 1st GA Mak Dara. Tu pun baru nak berjinak-jinak.. So, kali ni aku mencuba nasib la untuk bloglist plak. Mana la tau, termasuk dalam senarai bloglist Anastasyea. Rezeki ni mana kita nak tahu kan. Boleh juga menambah kenalan dikalangan blogger.


Sekiranya ada yang berminat, jom la klik SINI . Tarikh Tutup penyertaan 2 Mac 2011.

Tudung D'Haja..

Hi,/hihi. 
Kali ni aku ke Butik D'Haja di Seremban untuk temankan akak aku. Dia dari dulu nak ke sini untuk memborong tudung D'Haja dengan harga yang murah dan dipilih sendiri oleh dia..Lebih puas hati  katanya. Biasanya apa yang aku beli tu la yang dia ambil tanpa banyak soal..So, kali ni katanya nak pilih sendiri..Layan kan je la..Akak aku pun bukannya ramai sangat pun.2 orang je..Ramai yang datang beli di butik ni bukan setakat kawasan daerah Seremban sahaja..Ada juga yang datang jauh dari KL, Ipoh dan juga Utara..Semua ni beli borong la kot..Nak buat berniaga..:)


Alamat Butik D'Haja :
LOT G13,14
Bangunan Seremban Plaza (MARA),
Negeri Sembilan.


Shop lot untuk harga tudung D'Haja ekonomi

Shop lot untuk tudung D'Haja Eksklusif 

Masa ni ada buat jualan promosi minggu RM5.90. Murah gila kan..Ada juga yang beli tudung D'Haja dengan harga kodi, tapi menjualnya dengan harga yang 3 kali ganda..Sangat mahal. Tapi kalau pergi sendiri kesini, memang puas hati dan berbaloi-baloi. Boleh try sendiri kat muka anda..Ok ke ataupun tidak..

Akak aku pergi sini, terus diambilnya banyak-banyak.Sarung kat muka dia satu persatu. Dia kata murah ler..Naper la kat Ariani jual sampai mahal sangat. Padahal sama je..:) Aku masa ni memang tak de mood nak menambah tudung..So, jadi tukang komen dan pilihkan untuk akak aku je la..Aku cuma ambil satu helai warna pink yang sangat cantik dan 2 helai lagi nak bagi kat mak aku dengan mak cik aku kat kampung tu je..

Harganya sekitar dari RM13.50 sehingga yang paling mahal pun RM22.00 sahaja.. Memang puas hati la..


Tudung untuk mak dengan mak cik yang warna hijau tu..Yang hijau ni ada cetakan bunga Rose. Ada blink-blink lagi gitu..Tapi tak nampak plak kat sini.

Pink ni aku punya la..Suka dia punya visor.Sebab tu ambil juga walaupun satu. Tudung yang macam ni akak aku borong semua warna. Hitam grey, biru , pink, brown dan hijau lumut. Memang cantik la bila dia pakai. Tak sempat nak ambil gambar..:)
 
 
Tudung ni dilonggokkan aje..Harga borong RM9.00 sahaja dan yang paling murah adalah RM4.90. Ni semua nak habiskan stok sedia ada yang tinggal tak banyak. Nak buka stok baru yang banyak tu..

Suasana dalam butik yang ramai orang. Semua tekun memilih..Masa kitorang sampai..nak masuk sini pun payah. Berlanggar-langgar. Sampai dalam pukul 4.15 petang..Jam 4.45 petang baru beransur-ansur kurang.. Yer la,promosi ni pun dah seminggu berjalan dan last day adalah hari Ahad.. Lepas ni harga seperti biasa la. Tetapi masih lagi dalam harga yang ekonomi. Semua orang boleh beli dan melawa..

Buatlah pilihan sendiri. harga murah je.Boleh nampak tak?

Yang ni pula satu kodi ada 20 helai tudung. Harganya aku tanya hanyalah RM300 sahaja. Sangat murah. Ni kalau jual kat luar ada yang sampai RM45. Mahal...Kalau beli kat sini, RM19 sahaja..Tengok berapa bezanya???Melambak-lambak stok dia. Penuh..bertingkat-tingkat..Sekejapan je habis..


Memang murah sangat la dekat Butik D'Haja ni. Seperti slogan nya TERKINI, EKSKLUSIF, EKONOMI.. Tudung pun selesa pakai..Sesiapa yang berminat, boleh la berkunjung ke Butik D'Haja ni. Alamatnya seperti tertera diatas..Anda berminat???
/bye


Sunday, February 27, 2011

Join 1st GA dari Mak Dara. Tajuk Drama..

Hi,/hihi. Aku telah ditag oleh cintakandaku.blogspot

 
Sempena sebulan birthday Blog Bicara Mak Dara, Mak Dara telah menganjurkan Giveaway yang pertama untuk blog Mak Dara. Jadinya dia telah menjemput kita untuk join Giveaway ni.

Untuk pengetahuan korang, Mak Dara ni merupakan seorang penulis skrip. Jadi apa yang perlu kita lakukan untuk menyertai Mak Dara 1st Giveaway (GA) ni ialah hanya memberikan satu tajuk drama....

Syarat-syarat penyertaan ialah :
1. Mesti mempunyai blog
2. Follow Blog Bicara Mak Dara

3. BERIKAN "SATU" TAJUK DRAMA
4. Masukkan Banner Di Atas Ke Dalam Entry Dan Sidebar dan Linkkan Ke Entry Ini.
5. Tag Sekurang-Kurangnya 3 Orang Rakan Anda Untuk Menyertai GIVEAWAY Ini.
6. Setelah Siap Entry Anda, Tinggalkan URL Entry Anda Itu Di Ruangan Komen Di Bawah Entry Ini. tu jer =)

Jadinya aku telah berfikir-fikir apakah tajuk yang sesuai??/hmm Akhirnya aku memilih...

TAJUK DRAMA :
Mutiara

TAG 3 ORANG MEMBER BLOGGER :
Cikgu Azrene
Milomocca
Lulu Rahman


Menang ataupun tidak itu bukan motifnya..Kalau menang, syukur alhamdulillah...Kita join giveaway ni untuk tambahkan kenalan dari kalangan blogger juga..Tempoh giveaway ni dari 17 Februari hingga 3 March 2011. Dah nak tutup dah ni..Apa lagi,jom la..Cuma reka satu tajuk drama sahaja..

Untuk makluman lanjut boleh klik kat Banner atas tu atau klik SINI.. /bye..

Bata..Comfit..Best..

Hi,/hihi Kasut jenama Bata ni memang best, selesa disarungkan dikaki.. 


Selama 3 hari BATA buat sales untuk jenama comfit nya..Sales sebanyak 20%. So, 27 Februari ni hari last la..So, masa tunggu akak aku pilih kasut sukan dia untuk masuk contest big walk Tesco, aku pun tengok-tengok la kasut atau sandal kat situ..Alih-alih terberkenan dengan sandal comfit kat atas ni..Memang best pakai. Selesa sangat..so bila nampak ada less 20%..terus je la ambil dan bayar.



Haa yang ini plak aku ambil lepas akak aku suggest kan. Memang bagus la kalau pakai kasut yang terlebih besar sikit. Bila letak ni,akan rasa selesa la..Ada satu je stok ni kat Watsons Jusco. So, apa lagi ambil je la..Nanti bila masa yang kita nak guna..kita cari..mesti selalunya payah nak jumpa. Jadi, ni kira stok kat rumah la. Kalau nak pakai,tak yah lagi tercari-cari. Biasanya bila kita cari, selalunya susah nak jumpa. Betul tak???


Ekspo Produk Perikanan..

Hi,/hihi. Semalam, aku keluar dating dengan akak aku satu famili ke Jusco Seremban 2. Kitorang berempat je la..Akak aku datang Seremban, naik komuter dari Bangi. Saje jalan-jalan..Anak dia beria-ia nak naik komuter. Dah lama tak naik.Biasanya naik kereta je kan..So, aku la jadi driver la..Dalam keadaan yang tak berapa pasti jalan yang aku lalu tu..tetiba nampak bangunan Jusco..So,betul la..Tarik nafas lega../wahaha.


Memang rezeki aku masa tu bagus la..Masuk je, terus dapat parking. Depan pintu Jusco lak tu.. Bagus..tak le penat jalan pergi parking. Masuk je pintu utama, terus nampak ada macam-macam produk orang melayu kat situ. Abang ipar aku memang suka kalau ada ekspo yang macam ni..Dia suka membeli..:) Rupanya ekspo produk perikanan. Semua barang yang dijual adalah daripada ikan..Macam-macam la yang ada dijual dengan harga yang murah.





Macam-macam produk yang berasaskan ikan ada dijual dekat sini.Ekspo ni habis 27 Februari..Sempatlah sebelum balik tu, kitorang beli produk ikan tu, macam otak-otak dengan sata. Akak aku la banyak membeli-belah kat sini..Jam 8 malam baru hantar dia balik naik komuter..Duduk dalam ni tak terasa masa cepat berlalu..


Saturday, February 26, 2011

Top 10 Gajet 4G popular..

Hi,/hihi. Hari ni kita tengok apa gajet 4G yang popular sekarang ni..
  1. iPhone 4 (ini gajet paling popular di dunia)
  2. Dell Streak 7 4G
  3. Sony Ericson Xperia Arc
  4. Yes Buzz 4G
  5. HTC Evo / Evo Shift 4G
  6. Samsung Epic Galaxy S
  7. Samsung Infuse 4G
  8. MyTouch 4G
  9. HTC Inspire 4G
  10. LG Revolution 4G
  11. Motorola Atrix 4G
Jom tengok antara gambar gajet 4G :
Dell Streak 7 4G
HTC Evo / Evo Shift 4G
Yes Buzz 4G

Yes Buzz 4G
MyTouch 4G



Samsung Epic Galaxy S



LG Revolution 4G

Data-data diatas dari Majalah PC bulan Mac 2011..
All pics dari En. Google. 

Friday, February 25, 2011

Janji Manismu..Mana hilangnya?

Hi,/hihi. Kali ni aku rasa macam ditipu je..Bila diperlukan khidmat kita ni...pelbagai janji manis ditaburkan. Selepas segala masalah nya dah selesai..Janji tinggal janji je..Jadinya sekarang ni,aku nak tuntut janji-janji manis itu...


Jom hayati lirik lagu ni..

Oh dunia ini
Penuh kepalsuan
Oh mungkinkah tiada
Keikhlasan
Apakah ini
Suatu pembalasan
Ku sedar kebesaranMu Tuhan

Aku bagai seorang
Kembara jalanan
Terumbang ambing
Di lautan gelora
Mencari kebahagiaan
Dahan untuk menumpang kasih
Mungkinkah suratan
Hidup kau selalu keseorangan

( korus 1 )
 
Hati membeku mengingatkan
Kata janji manismu... oh...
Ku dilambung angan-angan
Belaian kasih sayang suci darimu
Oh kejamnya

( korus 2 )

Lidah tidak bertulang
Ucapan cinta menghiris kalbu
Ku kan pergi membawa diri
Cinta di hati terkubur lagi

Tidak ku fahami
Mengapa terjadi
Peristiwa pahit mengguris hati
Jalanan hidup ini
Sudah tertulis
Kutempuhi dengan kesabaran
Kusedar kebesaranMu Tuhan...


Mendalam sungguh lirik lagu Janji Manismu by Aishah ini. Tapi dalam situasi aku,bukan dalam alam percintaan..Tapi yang lain yer... /floor Aku akan cuba untuk tuntut hak aku dan janji yang dah ditaburkan kepada aku...


Pernah tak korang kena macam aku?Janji tinggal janji???(Macam tajuk lagu KRU plak kan..)


Thursday, February 24, 2011

Apple MAC...


PICS DARI EN GOOGLE

Hi,/hihi. Tadi masa pegi office untuk tanyakan pasal stok inventori makmal MPV, pembantu pejabat tanya aku.. 

PAR: Cikgu mengajar grafik kan?Nak tak apple  mac laptop? Ada ni..tapi tak de orang nak guna. Apple kan     lain sikit.
Saya :.Oh, ada ke? ok gak kalau dapat pakai..Tapi nanti nak kena jaga la payah. Hak kerajaan ni..
PAR : Pandai-pandai cikgu la jaga.Dari tak digunakan,baik cikgu pakai..
Saya : Dalam hati ada taman..Hahaha..Apple MAC tu..(macam nak amik...)


Jadinya,sekarang tengah berfikir-fikir /hmm. Nak ambil tawaran guna Apple MAC ke tak??


Terlebih had sudah...

PICS DARI EN GOOGL
Hi,/hihi.Hari ni dalam sejarah, aku telah terlebih had penggunaan internet broadband..Isshhhh...patutla,makin slow je.Alih-alih tak de connection..Sampai aku kol customer service laa...Ni gara-gara leka mengupdate blog la ni...Lepas ni kena cari solution lain le nampaknya..Baru je tadi tambah lagi 1 GB. Kena bayar RM15. Kalau nak tambah 5 GB, kena bayar RM50. Ada dua pilihan tu je untuk aku pilih..Sebelum ni pakej 5 GB je.. Apa yer yang terbaik untuk aku tukar? Ingat nak pakai UniFi..Nak try tanya TM laa....


Rombongan dari Sumatera Barat,Indonesia..


Hi, /hihi. 
Hari ni rombongan lawatan sambil belajar dari Sekolah Menengah Pertama (SMP) Negeri 1 Kota Payakumbuh, Sumatera Barat, Indonesia datang ke sekolah aku. Jumlah yang datang, 37 orang pelajar dan 6 orang guru pengiring.. Tepat jam 9 pagi, satu bas pesiaran tiba di perkarangan sekolah aku. Acara sambutan dimulakan dengan paluan kompang dan pencak silat. Rombongan diarak masuk kedalam dewan sekolah dan penayangan Montaj sekolah pun ditayangkan..
 
Dah la tugas aku kali ni untuk buat buku program..So,lepas tetamu duduk..aku dengan sopannya..bagi la kat 3 orang tetamu yang duduk dikerusi empuk itu..Diikuti dengan pemberian goodies bag kepada tetamu.
Setelah ucapan dah selesai..acara penutupnya adalah persembahan tarian dan nyanyian oleh pelajar.. Jadinya..pas tu diorang dibawa melihat demonstrasi memanah oleh pelajar elit sekolah aku.. Dan kemudian, mereka dibawa masuk ke dalam makmal MPV aku…

Dalam makmal,aku dah bagitau dengan anak-anak murid aku untuk demonstasi kepada rombongan pelajar yang datang.. Terer gak diorang ni..Kalau dalam kelas..mulut tak leh diam..Sampaikan aku saletip kan mulut diorang lah…

Jom layan gambar yang aku amik ni..

Goodies bag..Yang kertas kaler pink tu yang aku buat..

Isi dalam goodies bag..

Rombongan lawatan masuk ke dalam Makmal MPV..Buka kasut yer..

Studen Grafik tengah buat demonstrasi..Berminat budak-budak ni..sampai kena kata times up..Kalau tak,leka tengok budak-budak aku buat demo..

Dah lepas tengok demo, diorang diberi peluang untuk try plak..

Inilah antara yang ditunjukkan oleh anak murid aku..Kepala berapi..

Ni pun...
Jadinya..sekian dulu laporan aku untuk rombongan lawatan kali ini..Apa pandangan korang pasal hasil anak murid grafik aku??Ok ke tidak??/bye 

Wednesday, February 23, 2011

Barang dah dapat..

Hi,/hihi..Sebelum ni kan aku ada cerita pasal abang posmen suka barang aku eh..Aku kol customer sevice Pos Malaysia iaitu 1 300 300 300..Aku tanya status barang aku..Ini pun pendapat dari kak June aka tokei kedai KIMISONWEB..dia yang kata,cuba tanya dulu dekat mana barang tu dihantar..So, Hari ni,aku dah pergi sendiri kat pejabat pos dan cek status barang aku..

Ada ke..dia tanya mana surat..Dah la dia yang tak bagi,dia  marah kita plak..Lama gak dia cari berpandukan tracking number yang aku bagi tu..Isshhhhh geram betul.. Lepas jumpa tu, lega…Rasa nak marah je..Dah la simpan lama..Bukan nak kol ke tanya..buat diam je…

So,ni la barangnya..
Inner Neck Cover..
Harapnya ni kali terakhir la posmen buat hal..Macamana aku nak order barang online macam ni??
 

Abang posmen suka barang saya ehh?????


LAAA Posmen ni lari nak bagi surat aku..Patut la seminggu tak sampai-sampai..ISH222..
Hi, /hihi. Hari ni nak story pasal ketidakpuasan hati aku pada abang posmen ni..Biasanya kalau tak de orang dekat rumah..Bagi la surat cinta mengatakan suruh pegi amik sendiri .. Ni tak...seminggu tau aku tunggu barang.. Takut je sampai kat tangan orang lain. Dah la aku nak sangat gunakan barang tu...Cuak tau.../sweat


Tapi, tak pe la.Dimaafkan untuk kali ni,sebabnya aku pun dapat maklumat baru pasal Pos Malaysia ni.. Lain kali aku akan terus layari website Pos Malaysia dan terus jejak kat mana barang aku dah sampai.. Pas tu, siap boleh call khidmat pelanggan dia buat aduan dan pertanyaan..So, sekarang dah terjawab nape abang posmen simpan barang saya lama-lama sangat ni.. 


Anda pernah tak barang yang dipos dengan laju, tapi tak sampai-sampai dalam masa yang lama?? Ni bukan Pos laju dah namanya..kena tukar jadi Pos lambat.. /bye


Tuesday, February 22, 2011

Express your love through Cornetto Style

Hi,/hihi..Klik kat link ni yer..


Express your love through Cornetto Style - serenade by a celebrity. Quick bid and get some #CornettoLove

RON95 pulak nak naik harga???


Hi,/hihi. Ni baru jap tadi aku dengar berita TV3 katanya Kerajaan mungkin tidak akan menaikkan harga minyak RON 95 pada waktu yang terdekat. Ini disebabkan harga mentah bahan tersibut meningkat naik lagi.. /omg. Kerajaan masih lagi mahu memberi subsidi minyak pada waktu ini..Tak tau la masa akan datang nanti macamana..


Janganlah dinaikkan harga minyak ni..Aku dah la perlukan kapasiti minyak yang tinggi untuk pergi kerja..Tunggu la aku pindah nanti,baru le naik..Itu pun kalau boleh jangan la..Sian la kat rakyat mu ini..


Mana kunci aku??

PIC DARI EN GOOGLE
Hi,/hihi. Hari ni merupakan hari yang gelabah, cuak buat aku. Biasanya lepas je aku masuk makmal, kunci bilik aku akan terus je dalam beg merah aku..Tapi disebabkan kecuaian dan rasa macam banyak sangat kejer nak buat..aku terlupa nak simpan kunci.. Tak pernah lagi aku main letak je kunci atas meja bilik aku. Dah la hari ni ramai yang kluar masuk bilik aku..Cuai betul aku...


Pada mulanya memang tak perasan..Hari ni aku minta tolong anak-anak murid aku untuk mengemaskan makmal bagi nampak bersih dan tersusun..budak-budak ni nak kena bersuruh..Kalau tak,memang haram la nak ringan tulang. Selalunya aku ada pembantu makmal yang 24/7 duduk dalam makmal..Tapi kali ni tak de. Jadi apa-apa kerja pengkeranian dan penyelarasan makmal aku la yang kena buat dan kena minta tolong anak-anak murid aku yang bebaik ni.Kalau tak..parah la aku..Untuk 2 minggu ni tetiap hari balik lewat../floor


Jadinya, dalam kesibukan aku tadi...kunci aku telah hilang..Cuak betul..Yer la, macamana aku nak kunci bilik ni.Nak pergi pejabat minta duplicate key boleh..tapi leceh la..Puas satu-satu bilik dalam makmal ni aku cari..Tapi tak jumpa..So, aku duduk kejap untuk tenangkan diri..Pas tu aku sms cikgu yang lagi satu, samada perasan tak kunci aku.Dia kata tak de..Pas tu aku rasa,ni mesti sorang lagi cikgu yang terambil ni..Aku sms dia..Tak lama pas tu, dia kol...Haaaa sah la kunci aku ada dalam poket sluar dia.. Lega sangat.. Dia pun pelik, kunci sape yang dia amik..Suka hati je,amik barang orang atas meja yer... :) 


So,Pengajarannya disini..segala barang-barang penting..haruslah disimpan dalam beg. Jangan bertangguh-tangguh kerana kita ni kan mudah lupa..Umur pun semakin meningkat.Bukannya semakin berkurangan umur kita ni..Ingat-ingat la sikit..../bye


Adobe Photoshop..Aktiviti 2..

Hi, /hihi. Ok lepas dah blaja aktiviti 1, kita pegi aktiviti 2 plak..


Nak tambahkan tulisan:

Anak-anak murid cikgu..ikut langkah ni yer..
Pilih ikon Horizontal Type Tool dan taipkan perkataan “ Membaca Menambah Ilmu “
Pilih jenis tulisan Century Gothic, warna putih dan setting yang lain adalah seperti di bawah. Kemudian tukar kan text alignment yer.Ikut suka la.Nak left ke nak right ke atau center.



Seret dan letakkan layer tulisan ini pada kedudukan yang paling atas sekali iaitu di atas layer buku. (sambungan pada aktiviti 1). Kemudian pilih Layer > Layer Style > Drop Shadow dan settingnya adalah seperti berikut:

Boleh juga tambahkan pilihan dengan pilih Layer > Layer Style > Stroke. Dan tukarkan warna hitam.


Alihkan kedudukan tulisan anda itu seperti di bawah

Inilah hasilnya..
Anak-anak murid cikgu boleh cuba dan explore lagi pada bahagian layer style..Pasti menarik kalau dah terer..Boleh buat macam-macam..Selamat mencuba yer../bye 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...