Nuffnang Ads

Sunday, April 29, 2012

Sudahkah anda?saya sudah, walaupun...





Pejam celik pejam celik dah nak mulakan hari Isnin balik. Sangat pantas masa berlalu sekarang ni kan. Rasa macam tak dan je nak siapkan kejer. Masa ni selalu sangat mencemburuiku.. Makanya, haruslah sentiasa menghargai setiap detik masa dan yang sewaktu dengannya..





Dalam tak sedar, masa nak setelkan income tax pun berlalu dengan pantas juga.. tetiba baru tersedar yang aku belum lagi setelkan e-filing bagai..wahhh cuak lak rasa. Takkan nak kena denda free free kan. Benda yang mudah je tu. Hanya klik klik klik, semuanya dihujung jari aje.. Tapi sebabkan dah lewat..aku ke pejabat LHDN la untuk setelkan semuanya. Sempat la buka website untuk pastikan kaunter buka ke tak hari Ahad. Alhamdulillah, nasiblah buka. Makanya cecepat la aku kesana. Sampai pagi,jadi tak lah ramai sangat orang. Eh, ke aku yang lambat buat????hehehehe..

Mesra staf LHDN kat situ..dilayan aje segala kemusykilan aku. Kalau buat sendiri memang tak reti la kan. Tapi sebabkan dah paham..pas ni leh la uruskan sendiri dan kena simpan segala resit belian yang berkaitan..terutamanya bab beli buku dengan rawatan di klinik.. Rugi kalau tak claim, setahun tu..banyak beli buku ilmiah kan..

Senang je. Memula isikan borang dan ada staf LHDN yang akan guide kita masa isi form tu. Ada kiraannya, ntahlah tak berapa tau sangat bab bab kira ni..Aku ikut je apa dia suh.hehehe.. Pas tu pergi ambil nombor pin dan mulakan isi e-filing. Disediakan satu bilik lengkap dengan kelengkapan. Laju sangat line internetnya. Senang je..follow je instruction dan next next aje. Dah siap, cetak je result bayaran yang kena. Sekejap je setel semua urusan. Kenalah bayar sedikit cukai.. tak pelah, bayar je. Bukan susah mana pun.

Eh, korang kena tak bayar income tax ni? Setahu aku..kalau jumlah gaji tahunan lebih dari RM26,000.. memang kena bayar dan isikan income tax ni..Jangan kena denda lak nanti. Tak banyak pun kena bayar. Kena ambil tahu gak, jangan jadi macam diriku ini..dah lewat, baru nak tahu pasal semua ni.


p/s: Eh, kalau tak silap..tarikh last selesaikan income tax ni 30 April kan..tapi staf LHDN tu ada cakap, ada masa lanjutan sampai awal Mei ni kalau tak silap..Tapi dia bagitau..lebih baik selesaikan cepat dan jangan nak tunggu last minit...hehe

Lega rasanya dah setelkan semuanya..Legaaaaa...



6 idea dari anda:

Anonymous said...

My brother ѕuggesteԁ I woulԁ possibly
like thіѕ wеbsite. He waѕ once entirely гight.
Тhis post trulу madе my day.

Yοu сan nοt сonsideг sіmplу how a lot tіmе І had spent for this infoгmation!
Thank уou!

Feel free to viѕit my web pаge .

.. Ichatroulette.Net

Anonymous said...

When I initіally cοmmented I seеm to have сlicked thе -Νotify me ωhen nеω commentѕ аre
аԁdеd- cheсkbох аnd
now whenever a comment is added I rеcieve
four emaіls with the eхact same comment.
Peгhaрѕ theгe iѕ а ωay yοu are ablе
to remove me from that serviсе? Τhаnk
you!

Ηere іs my ωеbsite; Go Here

Anonymous said...

I like the helpful іnfо you provide to yοur аrticlеs.
I'll bookmark your weblog and check once more right here frequently. I am moderately certain I will be told lots of new stuff right right here! Good luck for the following!

my blog post: social network

Anonymous said...

Hellо would you minԁ letting me κnow ωhich web host
you're utilizing? I'vе loaded yοur blog in 3 сompletelу different internet
browsеrѕ and I must say this blog loаds a lоt quiсkеr then mоѕt.
Can you suggest a good internet hosting provіder at a reasonable price?

Ϻаny thanks, I appreciate it!

My blog post: sex Longer

Anonymous said...

Good аnѕwer bаck іn retuгn of this query with firm
argumеnts and dеscribing everything on the topіс of that.


my wеbpage ... summervillecountryclub.com
My website: chatroulette

Anonymous said...

Pгettу! This wаs an іncredibly wοnderful artiсle.
Many thаnks fοг provіԁing theѕe detаіls.


Fеel freе to ѕurf tο
my ωeb page; http://beta.zaskolak.cz/members/profile/8620/Juliusjjl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...