Nuffnang Ads

Saturday, May 19, 2012

Oh My English! Astro TVIQ 610.. Rancangan yang menarik!!!

Salam hari minggu.. hari ni terdetik pula nak bercerita mengenai Program Oh My English! yang akan disiarkan di Astro TVIQ selama sejam pada 20 Mei 2012 ni pada jam 10 pagi.. Selalu juga aku lihat selingan program ni kat TV..lepas tu baca pula entri dari Blog Hanis Zalikha yang buat VLOG mengenai Oh My English! Kelakar pula dengan gaya-gayanya..Menarik!!!Mesti ramai yang dah tonton VLOG Hanis Zalikha mengenai Oh My English kan..


Sebagai seorang cikgu, aku memang setuju juga la rancangan sebegini diperbanyakkan. Bukannya disajikan dengan drama lelehan air mata dan juga aksi-aksi yang tak senonoh serta pelbagai kata-kata kesat yang didengarkan kepada anak-anak muda zaman sekarang ni. Sebab apa?sebabnya kanak-kanak akan cepat meniru segala perbuatan yang dilihat tanpa memikirkan segala keburukannya.


Ok,berbalik dengan Oh My English ni.. Sekarang ni ramai juga yang selalu menggunakan ayat-ayat yang salah semasa menulis mahupun bercakap dalam english. Banyak contohnya yang boleh kita lihat seperti video yang telah dipamerkan di website OhMyEnglish!


Jom tengok slot video yang menarik ni. Hehehe Chop!!Yang ni pula..Can you borrow me.. Hehehe..Semua video tu aku dah tonton dan memang tergelak dan tersengeh aku sesorang. Sebabnya, ada juga yang aku gunakan..camana tu???Cikgu pun kekadang salah aplikasi gak. Manusia kan, mana ada yang sempurna 100%..Macam biasa orang cakap "kuah rojak". Hehehe..


Haaa korang tau tak, sekarang ni sistem pendidikan di negara kita ni titik beratkan MBMMBI. Apa pula tu kan? Kalau cikgu, pastinya tau lah kan.. MBMMBI maknanya ialah Memartabatkan Bahasa Malaysia, Memperkukuhkan Penguasaan Bahasa Inggeris. Jadinya, memang moleklah ada rancangan Oh My English ni.


Dengan adanya rancangan berbentuk humor ni, mungkin sedikit sebanyak dapat membantu rakyat Malaysia bercakap/ bertutur dengan penggunaan ayat yang betul. Sebenarnya, cara sebegini memang cepat untuk diingati.. Para pelajar pun boleh tingkatkan penguasaan bahasa inggeris mereka.
Ok, jomlah tonton rancang humor berilmiah ni di..

Astro TVIQ, saluran 610
20 Mei 2012 (Ahad)
10.00 pagi

untuk permulaan, slot ini akan disiarkan selama 1 jam.. Meh la kita, belajar dalam keadaan yang santai..
Kalau nak tahu dengan lebih lanjut lagi mengenai rancangan ni, bolehlah ke0 idea dari anda:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...