Nuffnang Ads

Sunday, June 24, 2012

Cara pembelian Al-Quran al-Karim dengan Panduan Wakaf dan Ibtida’. Jualan Gudang Telaga Biru 13, 14, 15 Julai 2012




Sebelum ni aku ada buat entri Al-Quran al-Karim dengan Panduan Wakaf dan Ibtida’. Jadinya, ada yang bertanya bagaimana nak dapatkan naskah  ini.Bila dapat je tahu mengenai jualan naskah ni, aku ada bertanyakan pada pihak Telaga Biru Fan Club di facebook. Jadinya, tadi ada balasan bagaimana nak membelinya..


Cara untuk mendapatkan naskah Al-Quran al-Karim dengan Panduan Wakaf dan Ibtida’ ini adalah melalui Jualan Gudang Telaga Biru Julai ini dan juga secara online.

CARA 1:

Jualan Gudang Telaga Biru :

Tarikh : 
13, 14, 15 Julai 2012

Tempat : 
Ibu Pejabat Telaga Biru.
28, Jalan Tembaga, Sri Damansara Industrial Park, Kuala Lumpur


CARA 2 :

Belian secara online :

Website Stormreaders Network



Ok, bila dah tahu ni, bolehlah kita sama-sama dapatkannya..Harapnya maklumat ni dapat membantu sedikit sebanyak berkaitan dengan pembelian 
Al-Quran al-Karim dengan Panduan Wakaf dan Ibtida’.




Friday, June 22, 2012

Al-Quran al-Karim dengan Panduan Wakaf dan Ibtida’


Al-Quran al-Karim dengan Panduan Wakaf dan Ibtida’ ? Korang pernah baca atau tahu tak mengenainya? Aku pun dapat maklumat ni dari mak aku yang telefon tadi yang mana dia suruh aku belikan. Katanya dia dapat tahu setelah baca suratkhabar Utusan Malaysia Jumaat,22 Jun 2012. Kalau sesiapa ada baca, mesti tahu kan..


Yang tak baca suratkhabar hari ni, meh aku dah tolong letakkan kat sini. Nak juga tahu apa lah yang mak aku bagitahu tadi. Katanya, masuk kat facebook Telaga Biru. Ada iklan kat suratkhabar tu yang bagi maklumat mengenai cara beliannya. Yer la, mana lah mak aku tahu nak beli guna internet kan. Kalau kat kedai buku biasa memang belum ada lagi jualannya ni. Jadinya, disuruhlah anaknya tolong belikan. Memang nak sangat nampak gayanya. Kalau tak, tak de lah sanggup tepon anaknya ni. Hehehe..Katanya boleh dapatkan dengan harga promosi iaitu hanya RM50 sahaja..

Ini maklumat yang aku dapat :

Judul : Al-Quran al-Karim dengan Panduan Wakaf & Ibtida'
Penerbit : Telaga Biru Sdn  Bhd
Harga : RM75.00


Ok, ini pula keratan akhbar mengenainya.. Akhbar Utusan Malaysia, Mega.
 


Jadinya, setelah aku baca mengenainya, barulah ku faham...
Ini adalah sedikit petikan yang aku ambil dari SINI

ALANGKAH baiknya jika terdapat sebuah al-Quran yang dapat memberi panduan untuk seseorang itu memberhentikan bacaan (wakaf) dan memulakan bacaan (ibtida’) pada ayat-ayat yang panjang yang tidak terdapat tanda-tanda wakaf."

Itulah luahan rasa yang menjadi cetusan idea pensyarah Jabatan Bahasa Asing, Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi, Universiti Putra Malaysia (UPM), Prof. Madya Dr. Abd. Rauf Hassan lewat solat Subuh, kira-kira tiga tahun lalu.

Malah ilham itulah yang telah membawa kepada terhasilnya Al-Quran al-Karim dengan Panduan Wakaf dan Ibtida’ yang dijangka berada di pasaran awal Julai ini.


Gambar dari carian Google dan Akhbar Utusan Malaysia.

Kalau tengok gambar tu, mesti korang kenal kan? Ustaz Hassan Azhari. Masa zaman kanak-kanak aku dulu, selalu tengok rancangan Muqaddam yang dikendalikan oleh beliau..



Kalau korang nak tahu lebih lanjut, aku rasa lebih baik korang baca artikel DISINI. Lebih bagus baca artikel Hadiah Istimewa Buat Ayahanda yang telah ditulis oleh wartawan di link atas ni.


Memang harus dapatkan Al-Quran al-Karim dengan Panduan Wakaf dan Ibtida' ni. Katanya, Telaga Biru akan mengadakan Jualan Gudang besar-besaran nanti. Bolehlah dapatkan buku-buku terkini dan best sellernya dengan harga diskaun yang menarik sempena untuk menyambut bulan Ramadhan disana nanti. Jom kita. Tarikh jualan gudang Telaga Biru : 13, 14, 15 Julai 2012.





 

Tuesday, June 19, 2012

Nescafe Milk Coffee Drink terbaru..




Siapa peminat minuman kopi kat sini? Mungkin ramai juga yang dah tahu akan kewujudan minuman Nescafe yang terbaru ni kan. Korang dah rasa ke belom?Setakat ni aku sudah memborong sebanyak 10 kotak UHT Nescafe ni. Kata peminat minuman kopi kan.Jadinya haruslah mencuba minuman ni dan simpan stok dalam peti sejuk. Bila time balik kerja, penat...sambil merehatkan diri...slurpppp sekotak Nescafe ni. Segar terus mata..

Bagi aku la..minuman ni tak semanis yang dalam tin tu. Rasa kopinya pun tak pekat sangat. Sedang-sedang aje kalau nak bandingkan dengan kopi Starbucks tu kan...

Tapi yang tak bestnya..susah gak nak dapatkan stok Nescafe ni. Setakat ni aku hanya jumpa kat stesyen minyak Shell je lah. Tapikan, harganya berbeza-beza lah pulak. Ada yang harganya RM1.80, ada gak RM1.50.. Harga tetapnya tak tau la plak berapa. Cari kat Giant dengan Tesco, tak le jumpanya..hmmm

Eh..korang dah try belom?berapa harga korang beli?rasanya macamana pula? 


Published with Blogger-droid v2.0.6

Friday, June 15, 2012

Bila kelewatan...




Apa yang dirancang,tidak semestinya akan 100% sama seperti yang diinginkan. Manusia hanya merancang...Allah S.W.T yang menentukannya. OK..hari ni aku terjaga lewat dari selalunya..fuhhh kelang kelibut aku dibuatnya. Serba tak kena jadinya.

Bila keluar lewat je sikit,timing dah lari..hati berdebar-debar.. Kawasan rumah aku ni pepagi memang sibuk..Masa ni lah pula lori treler nak keluar jalan.Bas sekolah yang semput, motorsikal yang berderet-deret..Kalau laju tak pe la jugak..ini,hmmm sabar aje la. Memang teruji kesabaranku pagi ni. Jalan nak masuk ke highway pula tu baru pagi ni terasa banyak la pula traffic lightnya..Hijau nya kejap..Merahnya lamaaanya la pula. Lepas je pondok tol..berdesup aku tekan minyak.Tawakal aje lah pepagi ni.Main tekan sampai 140km/jam. First time ni aku drive macam orang tak betul. Tapi masih lagi ingatkan minda supaya tak keterlaluan. Takut yang dikejar tak sempat..benda lain pula yang mendatang..

Sepanjang aku bekerja..(3 tahun jadi GSTT, 6 tahun jadi cikgu) Kira nya nilah yang pertama kali punch card aku ada kaler merah.. Tak boleh lak terima keadaan.huhuhu.. Tak suka tengok kad aku tu. Rasa macam pelik je. Kenapa datang je yang ada kaler eh?Balik lambat bagi la kaler lain plak.Barulah menarik kan..Kalau la aku system/software engineer(ikut course masa belajar dulu)..memang aku akan buat sistem punch card kaler kaler.hehehehe...(tak leh terima lagi ni..)

Inilah jadinya bila tempat kerja jauh kan.Timing lari sikit..habis semuanya..Apalah kesudahannya agaknya.

Published with Blogger-droid v2.0.5

Thursday, June 7, 2012

Ceritera Dana Keluarga,Kedai Wakaf,Kenduri Bulan Rejab..


Kalau sebut mengenai kain pelekat..mesti orang lelaki lebih mahir. Yang paling glemer dah tentulah jenama Atlas dengan Gajah Duduk. Hmm aku tahu ni pun dari ayah aku la.. Dah jadi trend semasa kat kampung aku yang mana,kalau buat kenduri..pasti akan ada buah tangan. Tak kira lah..ada yang bagi buah, makanan ringan,sejadah,kain dan banyak lagi lahh..

Tetiap tahun.. Family belah mak aku akan buat kenduri dalam bulan Rejab..kitorang memang ada Dana Keluarga dan juga ada tanah wakaf yang mana telah dibina dua unit kedai wakaf hasil sumbangan ahli keluarga dana kami. Tetiap bulan duit sewa kedai tersebut disalurkan untuk membantu orang susah dan derma untuk masjid. Alhamdulillah.. Rezeki orang ramai kat kampung aku..

Kata sepakat dibuat untuk memberikan kain pelikat untuk lelaki dan kain batik untuk wanita. Berbaloi la kan..orang boleh gunakan untuk solat dan salah satu cara untuk gunakan duit kedai wakaf pada orang ramai..

Jadinya tadi aku temankan mak aku beli 60 kain pelikat Atlas 550.Yang ni ayah aku yang suggestkan.Dia tahu mana yang best nak pakai..Jadi,marilah memborong.. 







Beli secara borong lagi berbaloi..Alhamdulillah,rezeki orang kampung.. 





Published with Blogger-droid v2.0.4

Monday, June 4, 2012

Merah..Sesuai ke?




Warna merah adalah simbolik berani. Tak kisahlah pemakainya lelaki atau perempuan. Nak tanya korang lah..merah sangat ke casing cover phone ni?Sesuai ke orang lelaki guna?Apa pendapat korang?


Published with Blogger-droid v2.0.4

Sunday, June 3, 2012

My Perodua Story...




Pertama kali bila dapat tahu pasal Perodua mengeluarkan model pertama MyVii pada tahun 2006, hatiku memang dah tertarik nak memilikinya. Kebetulan pada tahun yang sama tu...aku mendapat tawaran untuk Kursus Perguruan Lepasan Ijazah. So, dah aim pas dah mengajar memang nak beli MyVii..Tapiiiii....

Disebabkan aku dapat tawaran KPLI di Jitra Kedah..Jadinya ada peristiwa yang mana keadaan memaksa untuk aku dapatkan juga sebuah kereta pada tahun itu juga..Bila diingatkan kembali..memang nak gelak je. Pabila tiba masa untuk aku jalani latihan praktikal..aku dah susah hati dah.Mana taknya nak kena pergi sekolah yang jauh..nun di Perlis. Rumah sewa kat kawasan Kangar.Nak ke sekolah macamana?Gang-gang yang ada kereta semua dah kena sambar..Aku?risau sangat sampai meleleh gak air mata aku. Dalam otak dah pikir nak beli kereta dah. Siap kol akak aku nangis sedu sedan lagi.Nasib la dia cool jek..

Malamnya dah start kol mak ayah bagitau nak beli kereta.. Kebetulan memang aku ada duit simpanan untuk beli kereta. Tunggu masa je..Bila ayah dengar akan kepayahanku nanti..dia pun tolonglah surveykan MyVii untuk anaknya..Semuanya ayah aku yang tolong uruskan.Booking warna merah sebab warna kegemarannya. Tapi sebabkan aku nak cepat sangat kereta.Makanya apa-apa kaler yang ada pun ok je lah..

Memang cepat gaklah dapat kereta sebab tak pilih warna..Aku balik Johor untuk amik kereta dengan mak ayah aku ikut sekali ke Perlis..yang kelakarnya,hari ni amik kereta...selang dua hari dah servis pertama 1000km kat Kangar Perlis..Perodua sana siap cek 2,3 kali tarikhnya.Cepat benar servisnya..Mana taknya..Selatan ke Utara tuu.. Memang kenanganlah..Banyak jasanya MyVii Putihku..

Perodua MyVii memang bestlah drive.Kecil tapi best bila drive serta jimat minyak sesangat..

Korang ada kenangan dengan Perodua tak?


Published with Blogger-droid v2.0.4
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...